vineri, 16 iulie 2010

Cum sa produci aer curat acasa la tine

Suntem tot la capitolul ecologie, dar mai personala de data asta . Cum produci aer curat proaspat, doar al tau si pentru tine, fara sa-ti trebuiasaca copaci si padure? Foarte simplu, va pun linkul la discutie ,e pe TED, dar v-o si rezum pe scurt, (are foarte multe comentarii cu informatii foarte utile pentru cine e interesat, cativa se plang ca nu ar avea timt sa curete plantele asa des, etc). Socant, e vorba doar !! de 3 plante de apartament foarte comune, care ne dau oxigenul atat de necesar. Ne trebuie asa:
-4 bucati per persoana Chrysalidocarpus lutescens, inalte pana la umar, scoase afara o data la 3-4 luni, curatate frunzele in fiecare zi, daca orasul e poluat tare, ideal tinute in sistem hidroponic, ceea ce recunosc, complica nitel lucrurile.
- 6-8 buc. Sansevieria trifasciata, cunoscuta si ca limba soacrei, inalta pana la brau, absoarbe co2 din camera noaptea
- Epipremnum aureum, pe care eu o stiam ca planta telefon, absoarbe formaldehida si alte substante volatile, din care avem foarte multe in jurul nostru, ganditi-va la linoleurile lipite de ciment, aracetul din mobila, parchet, lacurile care chiar dupa ani si ani, tot emit substante nocive in aer. Din pacate a uitat sa spuna cate bucati din ea ne trebuie. Dar nu conteaza.


Au studiat timp de zece ani efectul acestor plante intr-o cladire din Delhi si s-a dovedit a fi cea mai sanatoasa cladire de birou si statistic cu un randament mai mare din aprtea angajatilor. Rezultatul acestor teste se afla pe site-ul Guvernului Indiei, urmeaza sa repete experimentul intr-o cladire mult mai mare. Spun ca poti fi intr-un spatiu inchis ca o sticla cu dop si cu acest numar de plante nu te vei sufoca. Interesant. Parca suna cam apocaliptic, se pregatesc de ceva si noi nu stim, vreun dom de sticla ca in sf-uri? Not funny : I, important e ca informatia a ajuns si la noi. Totusi as fi si mai multumita daca as afla cum sa produc aer rece. : )).....mda, de la caldura asta am luat-o razna.

Un comentariu:

Maria spunea...

Sincer,in Romania ecologia este la pamant.

Related Posts with Thumbnails